met de stroom mee

Duurzame Inzetbaarheid: Hoe dan?

Je weet misschien dat ik, in mijn leven vóór Voldaan :), bij een aantal mooie  bedrijven heb gewerkt in rollen op het gebied van HRM en organisatieontwikkeling. In die ruim 20 jaar zijn er altijd HR-thema’s geweest die me enorm boeiden maar waar ik tegelijkertijd een haat-liefde verhouding mee had.

Denk daarbij aan termen als Competentiemanagement, Diversiteitsbeleid, Strategische Personeelsplanning en Employer Branding om maar wat voorbeelden te noemen.

De vragen die mij bezighielden:

 • Is het een hype of een blijvertje?
 • “What’s in it for us”?
 • Past dat wel binnen ons bestaande beleid?
 • Doen we dat eigenlijk niet al lang? Het behoort toch ‘gewoon’ tot goed werkgeverschap?

En waar storten de HR professionals zich momenteel massaal op? Hét HR thema van de afgelopen jaren en zeker ook nog van de komende jaren: Duurzame Inzetbaarheid.

Belangrijk? Jazeker!

Interessant? Ja ook!

Helder wat je te doen staat…… nou nee, niet direct.

Duurzame Inzetbaarheid is nogal een containerbegrip wat aanhaakt op zo’n beetje alles. En waar ook veel bestaand beleid ‘onder gehangen’ kan worden.

 Wat is Duurzame Inzetbaarheid nu eigenlijk?

”Duurzame inzetbaarheid betekent dat personen in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over de voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren. Dit impliceert een werkcontext die hen hiertoe in staat stelt, evenals de attitude en motivatie om deze mogelijkheden daadwerkelijk te benutten.” (Van der Klink)

Nou daar zeg je nogal wat…..!

Als je het vereenvoudigt en terugbrengt naar waar, volgens mij, de kern ligt dan is het niets nieuws. Of anders gezegd: inderdaad wat je onder goed werkgeverschap mag verstaan.

Het gaat er, naar mijn bescheiden mening, over dat je als werkgever in gesprek bent met je medewerker over wat hij/zij nú doet, wil en kan doen in de toekomst en wat daarbij voor beide partijen past en goed voelt.

Er zit duidelijk een gedeelde verantwoordelijkheid in.

Hoewel het niet iets compleet nieuws is, is de urgentie om als werkgever te investeren in Duurzame Inzetbaarheid en hier als medewerker bewust mee bezig te zijn, nu groter dan ooit.

Als medewerker wil je het liefst de regie hebben over jouw (levens)loopbaan.

Deze hangt toch niet alleen maar af van wat de beweging is die een organisatie inzet?

Wat wil je zélf? Een cruciale vraag.

Hoe simpel die vraag op het eerste gezicht ook lijkt, het is vaak lastig deze te beantwoorden.

Ik stelde mezelf deze vraag 2 jaar geleden ook. Ik greep het moment van boventalligheid aan om het antwoord hierop te vinden. Ik was, misschien wel net als jij, tot dan toe gewend voort te borduren op eerder gemaakte keuzes.

Ik had een sterke hang naar veiligheid en ging mijn angsten liever uit de weg dan dat ik ze in de ogen keek. En dat is voor veel mensen herkenbaar, ik hoor het zó vaak terug.

We zijn zelfs bereid genoegen te nemen met een comfortabel ongelukkig leven in plaats van de oncomfortabele afslag te nemen naar een gelukkig leven.

Uiteraard dik ik het hier (zoals gewoonlijk ..) een beetje aan maar ik spreek vaak mensen die:

 • Balen van hun reistijd/files, al jarenlang en elke dag opnieuw.
 • Op de vraag hoe het met ze gaat steevast “druk” antwoorden (en hier behoorlijk van balen).
 • Van de ene reorganisatie in de andere rollen en “toch maar meegaan in de nieuw ontstane functie” ondanks dat dit in de verste verte niet meer lijkt op waar ze ooit voor gekozen hebben, “maar ja, ik ben kostwinner/wat moet ik anders/ik heb in ieder geval nog een vast contract/ik heb wel leuke collega’s”.
 • Na jarenlang keihard werken een positie bereikt hebben waar ze altijd naar verlangden maar er niet van genieten.
 • Het nakomen van eerder gemaakte afspraken met zichzelf belangrijker vinden dan ergens op terugkomen en hun hart te volgen.

Ik spreek uit ervaring dat het heel makkelijk is van jezelf af te drijven.

Dat het knap lastig kan zijn écht trouw te blijven aan jezelf.

Dat het ogenschijnlijk allemaal heel mooi voor elkaar lijkt maar als je eerlijk bent voel je dat er meer mogelijk is.

En daar zou duurzame inzetbaarheid over moeten gaan in mijn ogen: over jouw natuurlijke kracht.

Datgene wat jou uniek maakt.

Dat wat je al vanaf je geboorte hebt meegekregen, jouw kern.

Dat wat je zó normaal vindt, dat als anderen je er een compliment over maken, je jezelf hoort zeggen: “Dát is toch niet zo bijzonder”?

Als je dat namelijk van jezelf weet en erkent kun je de échte gesprekken aangaan over wat jij nodig hebt om in je kracht te staan. Over welke waarde jij toevoegt.

En dan is het aan de organisatie om te bekijken en met je te bespreken op welke wijze jouw kwaliteiten maximaal benut kunnen worden. En vervolgens aan jou als medewerker om na te gaan of dat voldoende is voor je. Of het echt past en voldoende ruimte biedt voor je.

Of je met de stroom mee gaat of voor jezelf kiest als die stroom jou niet brengt waar je heen wilt. Je hebt immers een keuze!

 • Vraagt van de organisatie om op een andere manier naar werk nu en in de toekomst te kijken en te investeren in het duurzaam inzetbaar houden van de medewerkers.
 • Vraagt van de leidinggevende de skills om het échte gesprek aan te gaan met de medewerkers. Een sfeer te creëren waarin het veilig is je uit te spreken en waarin open en eerlijk gesproken kan worden over wensen, verlangens, mogelijkheden en onmogelijkheden.
 • Vraagt van de medewerker een pro-actieve houding en inzicht in wie je in de kern bent en wat je wilt.

En zeg nou zelf:

 • Hoe mooi is het je potentieel te benutten en daardoor meer rust en plezier te ervaren?
 • Hoe mooi is het ‘thuis te kunnen komen op je werk’?
 • Hoe mooi is het de regie te pakken óver de verandering in plaats van geleid te worden dóór de verandering?
 • Hoe mooi is het verder te kijken dan dat wat je nu doet en tot nu toe gedaan hebt? je doet jezelf misschien wel tekort!

Ben je getriggerd en wil je hiermee aan de slag? Plan dan een energiegesprek met me in (kosteloos en vrijblijvend) en we komen snel tot de kern.

Op 25 mei staat de volgende VOLD’AANdacht workshop gepland. Een impactvolle training in een kleine groep (maximaal 8 deelnemers) waarbij ik je begeleid van je kern naar je kracht. Het aantal plaatsen is beperkt dus wacht niet langer en meld je aan!

Heb je vragen of wil je gewoon even sparren: let me know! 

Voor alle HR professionals, Projectleiders Duurzame Inzetbaarheid, Ondernemers, Management- en Directieteams:

 • ik verzorg met veel plezier een inspiratiesessie binnen jouw bedrijf.
 • de workshop VOLD’AANdacht geef ik ook in-company.
 • het Voldaan Online Trainingsprogramma is een uitstekende mogelijkheid om jouw medewerkers te begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling. Informeer naar de in-company mogelijkheden.
 • Wil je gewoon eens van gedachten wisselen of heb je specifieke vragen: laat het me weten! Ik denk graag met je mee waar we elkaar kunnen versterken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *