quote tom hiddleston

Even stilstaan kan een hele vooruitgang zijn…

Gedwongen om heel vervelende redenen staan we met zijn allen even stil.
Naast dat er keihard gewerkt wordt (al dan niet vanuit huis) om cruciale processen draaiende te houden en nieuw ontstane problemen op te lossen.
Ons sociale leven, onze school of studie, ons uitgaansleven liggen stil.

Zo’n crisissituatie zet alles op scherp.
Ook waar het nu echt om draait.

Gezondheid en Vrijheid: per direct beperkt.
Dat “even stilstaan” kan ook tot mooie nieuwe inzichten leiden.

TIJD is van onschatbare waarde

Het besef van tijd is meer dan ooit aanwezig in deze nieuwe werkelijkheid waarin we leven. Bedenk je dat veel kan terugkomen: energie, geld, gezondheid om maar wat belangrijke zaken te noemen. Maar tijd niet. Waar besteedt jij normaal gesproken je kostbare tijd aan? En is dat ook waar je de meeste tijd en energie aan wilt besteden?

Dit is de urgentie die je mag voelen: Benut jouw leef-tijd maximaal!

Sta bewust stil bij de wensen en ideeën die je misschien al langer hebt, ook al lijken die nu misschien wel verder weg dan ooit of niet haalbaar.

Jezelf centraal stellen

Zo bezig zijn met ideeën en plannen uitwerken gericht op jouw persoonlijke en zakelijke groei vraagt wel iets. Het vraagt van je om goed voor jezelf te zorgen en jezelf en jouw behoeften centraal te stellen.

Kiezen voor jezelf…. dat klinkt egoïstisch zeggen velen.

Ik durf te beweren dat niks minder waar is. Je verspilt geen energie, je pleegt geen roofbouw, je neemt geen rol aan…. klinkt dat egoïstisch? Als je leert om op de eerste plaats voor jezelf te zorgen heb je vervolgens gewoonweg meer te geven aan anderen.

4 tips waarmee je goed voor jezelf zorgt:

1. Besef dat je gedachten hébt en niet je gedachten bént.

Je bent tot heel veel in staat, het enige wat je tegen kan houden zijn je gedachten.

Gedachten kunnen je klein houden. Gedachten kunnen afstompen. Gedachten kunnen zo hardnekkig zijn dat je in stand houdt waar je vanaf wilt. En…gedachten zijn er gewoon, vaak heel onbewust. Die kies je niet. Je kunt wél kiezen of je je gedachten gelooft of niet. Of op z’n minst gaat onderzoeken waar ze vandaan komen.

Door je bewust te worden van je gedachten kan je leren ze minder serieus te nemen. Geloof niet alles wat je je in je hoofd haalt. Kijk er van een afstandje naar. Byron Katie heeft 4 vragen die je helpen je gedachten te onderzoeken:

 1. Is het waar?
 2. Weet je absoluut zeker dat het waar is?
 3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je deze gedachten voor waar aanneemt?
 4. En hoe zou je reageren en hoe zou je je voelen zonder deze gedachte?

Video (1 minuut): dit fragment maakt duidelijk hoe jouw beeld van de werkelijkheid beïnvloed wordt door jouw manier van denken en hoe je je voelt. “you see the world through how you feel, what’s the soundtrack for your life and how does it shape your experience of the world around you?”

2. Sta stil bij jouw “regels”

Bewust maar veel vaker onbewust proberen we ons aan allerlei regels te houden. Datgene wat je meegekregen hebt tijdens je opvoeding. Dat wat “normaal” gevonden wordt. Sommige leefregels hebben je misschien heel ver gebracht. Sommige zijn, als je erbij stilstaat, misschien conflicterend (rol in je werk en ouderrol bijvoorbeeld). Sommige werkten ooit voor je maar zijn nu niet langer dienend. Besef dat jij degene bent die jezelf deze regels oplegt. Je kunt ze veranderen, versoepelen, loslaten. Geef jezelf wat vaker de ruimte die je nodig hebt!

3. Creëer stiltemomenten 

Doe af en toe even niets. Verval niet in ‘doen’. Ga ‘zijn’. Ervaar wat dit voor je doet. Iedere dag even een moment voor jezelf. Een paar minuten kan al genoeg zijn, zo bewijst dit filmpje.

Video (3:16): Wat 2 minuten stilte voor je kan doen. “Jimmy Fallon: guided through 2 min headspace”.

4. Geniet van de kleine geluksmomenten

Ga op zoek naar de kleine dingen die je waardeert gedurende jouw dag. Door je hier bewust van te worden en je aandacht op te vestigen wordt dat gevoel versterkt. En ga je meer van dat soort situaties herkennen. Het helpt om dagelijks 3 dingen te noteren waar je dankbaar voor bent.

“Gewoon” even stilstaan bij jezelf dus… Want in stilte vind je de antwoorden. In jezelf, niet gehinderd door verwachtingen van anderen.

Ik nodig je uit stil te staan bij jezelf:

 • Als je aan het worstelen bent met de vraag “Wat wil ik nu echt?”
 • Als je weet dat je het allemaal best oké voor elkaar hebt maar dit niet is wat je nog jaren wilt.
 • Als je voelt dat je niet jouw volle potentieel benut.
 • Als je weet dat je meer te doen staat dan doorgaan op de ooit ingeslagen weg.
 • Als je jouw ondernemerschap anders wilt invullen.
 • Als je je gedachten of angsten wilt onderzoeken die jou nu hinderen om in beweging te komen.
 • Als je nu, misschien wel meer dan ooit, de urgentie voelt om zelf de regie te pakken en jouw eigen pad te bewandelen.
 • Als je beseft dat jij de enige bent op wie je 100% invloed hebt.

En om je op weg te helpen bied ik je mijn gratis e-zine ‘Doorbraak’ aan. Met verhelderende inzichten en prikkelende vragen die je helpen te reflecteren, juist in deze onzekere tijden. Om voorbereid te zijn op de betere tijden die weer gaan komen. Vraag het HIER direct aan en je ontvangt het binnen enkele minuten in je mailbox!

Of plan een (kosteloos) gesprek met mij of Martin (Voldaan-Coach). Wij weten maar al te goed dat “gewoon even stilstaan bij jezelf” niet altijd makkelijk is. Dit gesprek helpt je je gedachten te ordenen, jouw dilemma’s scherp te formuleren en te definiëren wat het is waarnaar je verlangt en hoe je in beweging komt. Zet die eerste stap, creëer een doorbraak! Stuur jouw aanvraag direct via DEZE LINK en we komen snel tot de kern.

JOUW BESLISSINGEN VANDAAG BEPALEN JOUW MORGEN.