Ikigai

Ik heb dat wel vaker, dan spreek ik in een bepaalde periode mensen in coachgesprekken en is er een steeds terugkerend thema. In al die gesprekken. Ondanks dat deze mensen niks met elkaar te maken hebben.

Het bijzondere is ook dat ik, met wat ik buiten deze gesprekken om lees, luister (podcasts) of zie, ook weer met dat thema in aanraking kom. Wet van de aantrekking!
 
Deze week zag ik bij meerdere coachees een sprankeling in hun ogen. Dat alles klopt. Dat de puzzelstukjes op zijn plek vallen.

 

Een persoon die weliswaar een lange route heeft afgelegd en nu zo 100% thuis is gekomen bij zichzelf en gaat doen wat ze het liefste doet. De veiligheid heeft losgelaten en haar hart heeft gevolgd. En die eerste klant was er al voordat de website gelanceerd was!

 

Een ander die ineens haar eigen waarde ziet. Niet eerder zo helder gezien, te kwetsbaar, uit de weg gegaan ook. De energie die het geeft, het vertrouwen dat je er komt en dat je je eigen kompas mag volgen.

 

En zo was er ook iemand die door hard werken mooie resultaten heeft neergezet, een mooie positie heeft verworven maar er niet van kon genieten. Te lang gedaan waar hij goed in was maar waar hij niet blij van werd. Lastig om te zien als je op handen gedragen wordt en geprezen wordt om jouw prestaties…

 

Hoe kom je tot zo’n doorbraak of inzicht? Hoe weet je wat jou te doen staat? Of anders gezegd: hoe leef je het leven zoals het bedoeld is? 

 

Een mooi model wat je op weg kan helpen is het Ikigai model. ‘Ikigai’ is een Japans concept dat, simpel gezegd, staat voor ‘de reden die jij hebt om ’s ochtends uit je bed te komen’. Ikigai is een samenvoeging van de woorden ‘iki’, dat leven of levend betekent, en het woord ‘kai’ (uitgesproken als gai), dat staat voor waarde, effect, resultaat of nut.

 

Ikigai is dat deel waar je passie, missie, roeping en beroep of vak samenkomen. Dit is het beste te illustreren met de overlappende cirkels uit de afbeelding.

 

De vier cirkels staan voor:
1.    Waar je van houdt
2.    Waar je goed in bent
3.    Wat de wereld nodig heeft
4.    Waar je voor betaald wordt/kan worden

 

Daar waar de vier cirkels overlappen, vind je je ‘Ikigai’.

 

Zo simpel als het klinkt is het misschien niet voor jou. Hulp nodig? Laat het me weten!