Waarom goede voornemens mislukken & 9 gouden tips

Alles begint met een beslissing. Of je nu kiest voor een andere baan, je begint met een opleiding, je gaat verhuizen: alles start met een keuze. Op het moment dat je besluit dat je je leven wilt veranderen, dat je klaar bent voor een beter leven, een betere versie van jezelf, kan niemand je stoppen, dat is een krachtig iets.

 

Waarom is het dan zo lastig die goede voornemens te laten slagen?

 

Ik geef je 9 gouden tips:

 

  1. Focus op het positieve

Voornemens gaan vaak over “stoppen met iets”. Focus op dat wat je wél wilt maakt gelukkiger en je zult merken dat de energie gaat stromen. Het positief formuleren van wensen brengt een bijzonder proces op gang. Je maakt bijna automatisch beelden van een werkelijkheid waarin datgene wat jij wenst al gerealiseerd is.

 

  1. Beslis OM te doen

Een voornemen, het woord zegt het al, is behoorlijk vrijblijvend. Als jij iets echt graag wilt (vanuit je tenen!) dan besluit je op een bepaald moment het “gewoon te gaan doen”. Je neemt een actieve beslissing. Je zegt letterlijk: “Dit jaar, deze week, vandaag, nu heb ik besloten om te starten met …… ”

 

  1. Kies jouw moment

In sommige periodes lijkt het makkelijker om besluiten te nemen. Omdat de urgentie dan hoger is. Denk aan het verlies van je baan of het verliezen van een geliefde. Of omdat het nieuwe jaar begint of jij een nieuw levensjaar in gaat. Toch is er geen verschil tussen 1 januari of bijvoorbeeld de tweede dinsdag in februari. Er is werkelijk niets anders aan. Wat het verschil maakt is wanneer jij besluit iets te veranderen.

 

  1. Creëer jouw urgentie

Elke dag die door je vingers heen glipt verkort jouw leef-tijd. Dat is urgentie! Wacht niet tot beslissingen vóór je genomen worden, neem ze zelf. Wacht niet tot je er klaar voor bent. Je bent er nooit 100% klaar voor. Je moet alleen beslissen.

 

  1. Deel op in kleine stappen

De totale reis is een enorme afstand maar elke dag een stap is te overzien. Concentreer je op de stappen, in plaats van de totale reis. Patronen doorbreken of nieuw gedrag eigen maken gaat makkelijker als je iets dagelijks doet. Zeker als je het kunt koppelen aan een bestaande dagelijkse gewoonte.

 

  1. Maak voortgang zichtbaar

Houd het bij in een overzicht of meet je resultaat. Sta stil bij de stappen die je zet en de vooruitgang die je boekt.

 

  1. Houd het resultaat voor ogen

Als jij iets echt graag wilt dan heb jij een beeld bij wat het je oplevert. Sta daar bewust bij stil. Wat zie je voor je? Hoe voel je je dan? Waar ben je dan trots op? Wat zien anderen aan je? Wat hoor je anderen tegen je zeggen?

 

  1. Wees realistisch

Kies voor datgene wat er écht toe doet voor jou. Maak jouw lijst niet te lang, houd het behapbaar.

 

  1. Deel jouw beslissing

Door het te delen met anderen, kunnen zij je helpen, voel je de sociale druk en daarmee wordt de slagingskans groter.

Ga doen wat je wilt ipv willen wat je doet!

Klinkt dit je allemaal geweldig in de oren maar heb je geen idee waar en hoe te starten? Heb je hulp nodig omdat je wel weet dat je dingen ánders wilt en wat je níet meer wilt maar moeite hebt te benoemen wat je dan wél wilt? Laat mij je dan op weg helpen.

Download mijn gratis e-magazine.

Lees daarin meer over hoe beslissingen je helpen een verandering in gang te zetten. Laat je inspireren, beantwoord de vragen voor jezelf en zet daarmee de eerste stap!

Ik wens je een mooie start van 2023 waarin je je krachtig en energiek voelt!