energielek

Ik weet niet hoe het met jou zit maar in deze periode van het jaar lijkt het of we ons meer dan ooit spiegelen aan de natuur. Alles groeit en bloeit en ik merk dat het voor velen een tijd is om ook bezig te zijn met jezelf en je persoonlijke ontwikkeling. Ik merk het aan het aantal inschrijvingen voor mijn workshops en de interesse in de 1-op-1 trajecten. Dit jaargetijde geeft gewoonweg energie om nieuwe dingen te onderzoeken en te ondernemen.

Zelf ben ik bezig om te bekijken hoe Voldaan verder door kan groeien. Hoe ik zorg dat ik de groei zelf niet in de weg sta. Hoe ik me persoonlijk verder wil ontwikkelen. En wat ik, in het verlengde van wat ik al doe en aanbied aan diensten en programma’s, nog meer kan bieden. Ik gebruik de energie zo om nieuwe projecten in beweging te brengen.

Jezelf centraal stellen

Zo bezig zijn met ideeën en plannen uitwerken gericht op jouw persoonlijke groei en zakelijk succes vraagt wel iets. Het vraagt van je om goed voor jezelf te zorgen en jezelf en jouw behoeften centraal te stellen.

En daar hangt voor veel mensen iets negatiefs aan: egoïstisch of egocentrisch.

Als je leert om op de eerste plaats voor jezelf te zorgen krijg je meer energie. Je zal daarbij die belemmerende gedachte aan de kant moeten zetten… maar wanneer je energie hebt, kun je juíst meer betekenen voor anderen!

Eigenwaarde

Het heeft ook alles te maken met eigenwaarde. Hoeveel wil je investeren in jezelf? Letterlijk: hoeveel vind je jezelf waard. Ontleen je je eigenwaarde aan hoeveel je kunt bijdragen aan anderen? Of kun je ook van betekenis zijn door trouw te zijn aan jezelf en eerlijk te zijn over wat jij wilt en verlangt?

Als jij je eigenwaarde afhankelijk maakt van wat anderen van je vinden of hoe goed je ze kan helpen maak je je afhankelijk van iets dat je niet kunt controleren. Je hebt geen controle over wat anderen denken of vinden. Je kunt alleen controleren wat je zelf denkt of vindt.

“It’s not your job to like me, it’s mine” – Byron Katie

4 tips om de energie te laten stromen:

  • Besef dat je gedachten hébt en niet je gedachten bént!

Door je bewust te worden van je gedachten kan je leren ze minder serieus te nemen. Geloof niet alles wat je je in je hoofd haalt. Kijk er van een afstandje naar. Byron Katie heeft 4 vragen die je helpen je gedachten te onderzoeken:

1.       Is het waar?

2.       Weet je absoluut zeker dat het waar is?

3.       Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je deze gedachten voor waar aanneemt?

4.       Enhoe zou je reageren en hoe zou je je voelen zonder deze gedachte?

  • Creëer stiltemomenten 

Doe af en toe even niets. Verval niet in ‘doen’. Ga ‘zijn’. Ervaar wat dit voor je doet. Iedere dag even een moment voor jezelf. Een paar minuten kan al genoeg zijn.

  • Sta stil bij jouw “regels”

Bewust maar veel vaker onbewust proberen we ons aan allerlei regels te houden. Datgene wat je meegekregen hebt tijdens je opvoeding. Dat wat “normaal” gevonden wordt. Sommige leefregels hebben je misschien heel ver gebracht. Sommige zijn, als je erbij stilstaat, misschien conflicterend (rol in je werk en ouderrol bijvoorbeeld). Sommige werkten ooit voor je maar zijn nu niet langer dienend. Besef dat jij degene bent die jezelf deze regels oplegt. Je kunt ze veranderen, versoepelen, loslaten. Geef jezelf wat vaker de ruimte die je nodig hebt!

  • Geniet van de kleine geluksmomenten

Ga op zoek naar de kleine dingen die je waardeert gedurende jouw dag. Door je hier bewust van te worden en je aandacht op te vestigen wordt dat gevoel versterkt. En ga je meer van dat soort situaties herkennen. Het helpt om dagelijks 3 dingen te noteren waar je dankbaar voor bent.

Ik hoop dat je een mooie tijd hebt en dat je accepteert dat er af en toe een regen en onweersbui bij hoort. Net als in de natuur. Dat zorgt voor groei!

p.s. Is je nieuwsgierigheid gewekt? Wil je van energielek naar lekker energiek? Of wil je jouw bruisende en borrelende ideeën concreet maken? Meld je dan aan voor de extra workshop die ik woensdag 10 juli van 10.00 – 12.30 uur verzorg in Wijchen (kosteloos)! Je leest er hier meer over op LinkedIn en hier op Facebook.